STAFF ANDA LARI DARIPADA SYARIKAT?? INILAH PUAKA YANG MENGHANTUI BOS SYARIKAT !!!

​​Jadi yang terawal untuk dapatkan
artikel - artikel terbaru!

Isikan butiran anda dibawah untuk dapatkan artikel dan tips tips berkaitan komunikasi dengan PERCUMA.

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

21 Mar 2017

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]

17409770_1613369128680779_2124731836_n

Pernah kan dengar banyak rungutan owner bisnes, bos-bos syarikat..
.
.
“Eh, takutlah staff kita keluar daripada syarikat”.
.
.
“Padahal kita dah hantar diorang pergi macam-macam kursus, seminar, training apa bagai, last-last dia keluar macam tu ja.
.
.
“Yang paling dasyat bila dia dah pandai serba serbi, dapat database customer kita, last-last dia keluar bukak syarikat lain, lepas tu lawan dengan kita punya syarikat plak”.
.
.
Isshh, gerammmnya, macam-macam rasa ada kan….
.
.
Sapa kat sini pernah alami situasi macamni??? Cuba share sikit…
.
.
Ok, rilex, jangan sedih, tenangkan diri, keep calm…
.
.
Sekarang saya nak bagi pesanan sikit, yang pertama untuk…..
.
 


.
.
================
1)BOS SYARIKAT
================

17361081_1613269385357420_1771464010_n

[+] SINGKIR YANG BURUK, AMBIL YANG BAIK :
.
.
-Jangan risau wahai bos syarikat sekalian, jangan ingat hanya sorang staf tu ja yang pandai ye, ramai lagi kat luar talent-talent yang berpotensi. Tugas kita adalah menarik dan membawa masuk talent-talent ini ke dalam syarikat. Point saya adalah, walaupun staff kita sekarang keluar, sebenarnya itu Allah nak tapis hanya orang yang tak ada kualiti ni supaya keluar cepat-cepat, taka da lah nak menyusahkan kita nanti. Dan orang-orang yang lebih hebat akan datang kepada kita kerana orang yang berkualiti sahaja yang patut duduk dalam syarikat. Amcam ok kan…..
.
.

17392846_1613269415357417_211312161_n

[+] MUHASABAH CARA KEPIMPINAN :
.
.
-Kalau berlaku situasi macamni, anda sebagai bos muhasabah balik, renung sejenak, kenapa staff kita lari daripada kita, maybe ada something wrong kan. Mana ada orang nak lari kalau dia duk dalam keadaan yang positif kan. Ingat, orang follow kita kerana wawasan yang kita ingin capai. Cuba fikir, adakah kita cakap kat dia kita punya wawasan, matlamat, ke mana kita nak bawa syarikat kita? Kalau kita dah share, adakah dia betul-betul faham dan hayati, kalau tak, maybe kita ada masalah komunikasi..gaya komunikasi kita tak berapa berpengaruh lagi.
.
.
So fikir-fikirkanlah ya. Dan uprgrade kita punya ilmu dan kemahiran komunikasi berpengaruh.
.
.
Yang kedua saya nak bagi pesanan untuk
.
.
================
2)STAF SYARIKAT
================
17361019_1613269445357414_1546727293_n

[+] ATTITUDE YANG BURUK :

.

-Anda serious ka ni nak keluar daripada syarikat anda sekarang?? “Salah ka tuan?”…Tak salah pun, tapi yang salah bila kita buka syarikat yang sama dengan syarikat kita sekarang. Kalau macamtu, Tanya balik diri anda, memang betul-betul yakin ka nak handle company sendiri?? Kalau kerja dalam syarikat tak sampai setahun, lepas tu nak keluar dan bukak sendiri yang kita punya, berita kurang baiknya, anda mungkin mempunyai attitude yang buruk. Klau attitude anda pun buruk, agak-agak boleh ka anda lead syarikat anda nanti???

.
.

17409805_1613269432024082_685771684_n

[+] 3 PERKARA KALAU KITA STAY :
.
.
Berita baik untuk anda, kalau anda stay dalam syarikat anda sekarang, anda akan mendapat mungkin salah satu daripada 3 perkara ini:
.
1-Ditawarkan menjadi partner kepada bos
2-Dinaikkan pangkat menjadi director
3-Anda akan belajar dan improve dalam banyak benda sehingga anda mampu berdiri dengan sendiri.
.
.
Amacam?? Best kan….
.
.

So kesimpulan saya kepada bos-bos syarikat jangan takut sangat, ambil pesanan saya tu, cuba faham elok, insyallah kita mampu hadapinya.
.
.
Salam sukses daripada saya.
.
.

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments