JANGAN HARAP NAK JADI COMMUNICATOR BERPENGARUH SELAGI TAK TAHU FORMULA S.P.E.A.K!!

​​Jadi yang terawal untuk dapatkan
artikel - artikel terbaru!

Isikan butiran anda dibawah untuk dapatkan artikel dan tips tips berkaitan komunikasi dengan PERCUMA.

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

19 Apr 2017

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]

17948479_1656061447744880_364097959_o

Kita nak buat kek yang sedap, ada formulanya.
.
.
Kita nak masak kari ayam yang kaw, ada formulanya.
.
.
Kita nak jaringkan gol seawal minit ke-8, ada formulanya.
.
.
Kita nak hilangkan kotoran degil pada baju pun ada formulanya.
.
.
Senang kata, semua perkara, kalau kita nak dapat result yang terbaik, ada formulanya.
.
.
Apatah lagi mahu menjadi communicator yang berpengaruh.
.
.
Sekali cakap, orang faham.
.
.
Asal jer bagi pendapat, orang terima.
.
.
Bila beri arahan, orang ikut.
.
.
Bila bagi nasihat, orang berubah.
.
.
Time jual produk, orang terus beli.
.
.
Best ka best? Nak formula nya?
.
.
Teruskan pembacaan, klip pada gambar.
.
.
Nota: Sila Comment, Like & Share post segera!!

18015589_1655819247769100_829366901_o

1)S: SIFU

=================
.
.
Sifu adalah mentor. Mentor adalah individu yang akan make sure perjalanan kita dalam sesuatu perkara cepat dan tidak melanggar dinding atau sesat. Mereka seolah olah waze atau google map.
.
.
Dalam smartphone kita mesti ada google map atau waze. Apatah lagi dalam hidup kita.
.
.
Ada 4 ciri mentor:
.
.
[+] Mengamalkan ilmunya.
.
.
[+] Telah terbukti berjaya dalam bidangnya.
.
.
[+] Sudi mengajar kita.
.
.
[+] Telah mengajar orang lain, dan anak didiknya turut berjaya.
.
.
Nak improve seni komunikasi berpengaruh, jumpa mentornya…..
.
.

17968241_1655818947769130_896940342_o

2)P: PURPOSE

=====================
.
.
Semua orang boleh bercakap, tapi tak ramai yang boleh mempengaruhi orang lain melalui percakapannya.
.
.
Kadang-kadang kita bercakap, kita tak nampak dengan jelas apa yang kita nak, hasil daripada percakapan kita.
.
.
Sebab itu, terkadang percakapan kita boleh jadi sia-sia.
.
.
Sebab itu, terkadang percakapan kita boleh dapat dosa.
.
.
Sebab itu, terkadang percakapan kita menyakitkan hati orang.
.
.
Sebab itu, terkadang percakapan kita menampakkan kita seorang yang lemau, x berkredibiliti
.
.
Justeru, sangat penting kita jelas apa purpose kita bila bercakap.
.
.
Sama ada mahu menyampaikan maklumat atau memberi arahan atau memberi nasihat atau mengkritik atau memujuk atau mengajar atau sebagainya.

17949810_1655818564435835_484318048_o

3)E: EMPATHY/EMOTION

==============================
.
.
Bila kita berkomunikasi dengan manusia, sebenarnya kita sedang deal dengan emosi manusia. Manusia ada perasaan!!!!
.
.
Jangan anggap semua orang sama ya, lain orang lain emosinya, lain keadaan lain emosinya.
.
.
Cuba bayangkan, kita ajak kawan kita pergi fun fair sedangkan dia baru kematian ayahnya, rasa2, kena ke, tak kena?
.
.
Cuba bayangkan, kita tegur staff kita yang kali pertama datang lewat ke pejabat, tapi secara tengking, bagi denda, agak-agak dia akan terima ka nasihat kita?…Belum tentukan.
.
.
So, kalau kita nak menjadi berpengaruh, kita kena empati atau memahami emosi orang terlebih dahulu sebelum kita berkomunikasi dengan mereka.
.
.

18042969_1655818771102481_324397599_o

4)A: ANATOMY

=========================
.
.
Setiap perkara ada srukturnya, setuju? Diri kita ada srukturnya, ada kepala, ada tangan, ada kaki, ada badan. Kereta pun ada srukturnya, ada body, ada stereng, ada gear, ada pintu, ada tayar.
.
.
Sama juga bila berkomunikasi atau memberi sesuatu ucapan, mesti ada srukturnya..
.
.
Bayangkan, kalau anda diminta berucap, tapi anda tak prepare apa point yang anda nak sampaikan, agak-agak macamana?
.
.
Mesti anda akan jadi blurr tak tahu nak cakap apa ataupun anda akan merapu tak tentu arah.
.
.
Pernah tak bila anda disuruh menyampaikan ceramah, mula-mula dah plan apa point yang nak cakap, tapi last-last masa ceramah, yang plan 10 point tapi yang cakap just 3 point, 7 point lagi tak tahu ke mana.
.
.
Macam kelakarkan?
.
.
Ini pentingnya ada sruktur a.k.a anatomy dalam berkomunikasi ataupun pengucapan.

.

ARTIKEL BERKAITAN: 2 CARA MEMULAKAN PERBUALAN

.

18042828_1655817727769252_1355219207_o

5)K: KNOWLEDGE

===========================
.
.
Ini benda yang paling penting.
.
.
Knowledge.!!!!!!
.
.
Hebatnya kita, bukan sebab banyak kita bercakap. Tapi hebatnya kita sebab ilmu yang dapat kita kongsikan walaupun sedikit kita bercakap.
.
.
Kalau kita kurang ilmu atau pengetahuan, semestinya kita sendiri pun tak tahu nak cakap apa kan.
.
.
Mungkin tak semua ilmu kita belajar dan kuasai, paling kurang ilmu dalam bidang kita.
.
.
Kalau kita seorang doktor, pastikan kita kuasai ilmu perubatan, of course orang akan respect kita, kerana mereka tahu kita pakar dalam bidang itu.
.
.
Kalau kita seorang engeneer, pastikan kita kuasai ilmu binaan dan pengukuran bahan, of course orang akan respect kita, kerana mereka tahu kita pakar dalam bidang itu.
.
.
Kalau kita seorang ustaz, pastikan kita kuasai ilmu agama, of course orang akan respect kita, kerana mereka tahu kita pakar dalam bidang itu.
.
.
Kesimpulannya, ilmu adalah modal utama untuk menjadikan komunikasi kita komunikasi yang berpengaruh dan menjadi communicator yang berpengaruh
.
.
Ilmu jadikan kita seorang communicator yang berpengaruh.

.

Nak lebih tips komunikasi? ikuti saya di Facebook RIZAL RASHID

 

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments