Atasi masalah GAGAP dengan 3 Tips TERBAIK ini !

gagap new

​​Jadi yang terawal untuk dapatkan
artikel - artikel terbaru!

Isikan butiran anda dibawah untuk dapatkan artikel dan tips tips berkaitan komunikasi dengan PERCUMA.

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

22 Jun 2018

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]

Hai semua, Assalamualaikum, saya doakan anda semua berada dalam keadaan sihat di dalam bulan Syawal yang mulia ini. Dah habis beraya ke? Hehe Hari ini, saya nak berkongsi dengan anda semua tentang perkara yang di panggil ‘GAGAP’. So bagaimana cara untuk mengatasi masalah gagap?

‘..TAPI.. saya bukan gagap Tuan?..’

Masalah gagap ini kalau lagi teruk ialah apabila kita berkomunikasi tetiba kita gagap, padahal kita bukanlah seorang yang gagap. Erk. Sebab nervous ke apa ni Tuan?

Pernah kan kita bercakap tergagap gagap? Tapi kalau ikutkan kita tiada pun masalah ni.

Lepas tu, kita pun bisik dalam hati..

“ kenapa aku macam ni eh..”

Bila bercakap pun tergagap gagap, maka kesannya kita akan kelihatan kurang berkredibel. Bayangkan lah kalau kita seorang boss, bercakap dengan anak buah pulak tu. Atau cuba anda imagine kalau kita nak pitch untuk dapatkan loan atau geran didepan penilai lepas tu kita ada masalah ini?

Fuh Haru beb..

Ok sabar, saya nak bantu anda. Mungkin ini sebabnya anda gagap. Check it out!

Antara sebab kita tergagap gagap bila bercakap adalah, kita ada isu di Pre Frontal Cortex (PFC).

PFC ni adalah umpama CEO otak kita.

Bagaimana nak naikkan prestasi otak supaya kita tak tergagap gagap? Ada 3 perkara yang boleh kita lakukan untuk pastikan masalah gugup dapat kita atasi

 

  1. Rest / rehat yang mencukupi

    rehat yang cukup

Ok, untuk point yang pertama ini ialah kita sangat perlu untuk mempunyai rehat yang cukup sebelum melakukan sebarang product sharing, presentation dan sebagainya.

Tidur yang secukupnya juga perlu terutama sebelum sesi yang mana memerlukan kita present atau berkomunikasi dengan lancar. Yelah, Otak pun nak rehat yang secukupnyakan

 

 

  1. Ambil nutrisi tambahan untuk PFC

Untuk memberi ‘booster’ tambahan kepada PFC supaya masalah ini dapat kita atasi, boleh amalkan pemakanan sihat untuk otak seperi kekacang, soya, kismis, kacang walnut dan lain-lain.

Pengambilan nutrisi tambahan ini dapat memberi bantuan kepada PFC dan insya Allah akan menghalang masalah gagap daripada berlaku terhadap diri anda. Dah boleh amalkan skrg!

nutrisi PFC

ARTIKEL LAIN YANG MUNGKIN ANDA SUKA : 4 Teknik Jadi Customer Service Luar Biasa

  1. Supply oksigen ke otak

supply okisgen kepada otak

Ok, yang ketiga ini sangat penting. Yelah, oksigen yang cukup akan membantu otak menjadi lebih baik. So antara cara yang boleh dilakukan untuk tambah oksigen kepada otak adalah dengan banyakkan exersice, Jogging, minum air kosong secukupnya, banyak berjalan dan bernafas melalui hidung.

So, anda dah tahu cara nak atasi masalah ni? Harap-harapnya anda dapat sesuatu daripada perkongsian ini.

Kalau anda nak dapatkan lebih banyak tips bagaimana nak naikkan prestasi otak, anda boleh ikuti atau follow Dr Rizal Abu Bakar.

Beliau merupakan Pakar Otak yang sangat terkenal dan merupakan antara alumni program kami. So boleh ikuti beliau untuk banyak tips mengenai pemakanan otak yang terbaik.

Jika nak dengar perkongsian Dr Rizal Abu Bakar dengan teknik komunikasi yang sangat ‘awesome’, anda boleh tonton video dr Rizal disini:-

>> Video Dr Rizal

Semoga bermanfaat!

necs poster

 

Jangan lupa ikuti saya di social media saya untuk lebih banyak tips komunikasi

Facebook | Instagram | Twitter | Youtube |

Terima Kasih!

#rizalrashid #communicationcoach #komunikasiberpengaruh

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

2 Comments

  1. Rosli

    Terbaik

    Reply
    • admin

      terima kasih Tuan !

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *