5 FLOW YANG WAJIB EMCEE LAKUKAN SEBELUM MENGACARA MAJLIS.

​​Jadi yang terawal untuk dapatkan
artikel - artikel terbaru!

Isikan butiran anda dibawah untuk dapatkan artikel dan tips tips berkaitan komunikasi dengan PERCUMA.

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

5 Apr 2017

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”circle” icons_location=”top” col_number=”auto” counts=”true” counts_num=”0″ total=”true” outer_color=”dark” network_names=”true”]

0

Siapa kat sini yang pernah jadi emcee? Bagaimana pengalaman anda?
.
.
“Saya tuan. Alhamdulillah, banyak perkara yang saya improve sedikit demi sedikit.”
.
.
“Saya sangat kagum dengan tuan, tuan dah berpengalaman hampir 10 tahun dalam mengacarakan majlis. Majlis pulak yang besar-besar, dengan Perdana menteri, menteri-menteri, kerabat diraja, memang hebat lah tuan!!!..”
.
.
Alhamdulillah rezeki, semestinya dengan pengalaman ini meningkatkan lagi kepakaran kita.
.
.
“Boleh tuan kongsikan, apa flow yang tuan lakukan sebelum mengacarakan majlis? Saya teringin sangat nak tau”
.
.
Boleh-boleh, saya memang suka sharing tentang pengacaraan majlis. Ok, teruskan pembacaan, dan jangan lupa share jugak kepada rakan-rakan emcee yang lain ye.

17797850_1634836796534012_1939155624_o

1-MAKLUMAT PROGRAM

============================
.
.
Yang pertama, bila anda terima job emcee, tak kira apa2 majlis atau event sekalipun, anda perlu dapatkan maklumat majlis tersebut.
.
.
Contohnya nama program, masa, tempat, objektif, senarai dif jemputan, dan beberapa perkara lagi.
.
.
Dalam Bengkel EmceePro, kami ada ajarkan kepada student kami, 11 soalan yang perlu anda sebagai emcee tanya kepada organizer.
.
.
Dengan 11 soalan inilah, anda akan dapat maklumat program yang complete, dan tak perlu risau lagi.
.
.
Ingat anda sebagai emcee kena tahu maklumat program, inilah rahsia untuk anda dapat mengawal majlis dengan baik.
.
.

17813766_1634836973200661_2034207195_n

2-BUAT TEKS EMCEE

================================
.
Yang kedua, lepas anda dah dapatkan maklumat program, apa yang anda perlu lakukan adalah membuat teks emcee.
.
.
Senang ka payah nak buat teks emcee ni?
.
.
Ada orang kata senang, sebab search ja kat internet, banyak yang boleh diambil tinggal edit ja kan.
.
.
Bagi saya pula boleh je nak ambil kat internet, tapi kadang ada yang tak menepati standard dan protokol. Akibatnya anda tak Nampak professional.
.
.
Di Bengkel EmceePro, kami ada ajarkan bagaimana mahu membina teks emcee kurang daripada 30 minit. Best ka best? Tak da pilihan kan…
.
.
Cuba bayangkan, anda dijemput atau disuruh oleh bos anda untuk jadi emcee secara tiba-tiba, memang tak sempat kalau nak prepare, tapi dengan teknik yang kami ajar, ramai emcee di luar sana berjaya membuat teks emcee dengan cepat dan boleh manipulasi dengan apa-apa program sekalipun.
.
.
Dan yang lagi best, kalau anda attend Bengkel EmceePro, saya akan hadiahkan anda 20 teks emcee pelbagai acara yang bernilai RM 250 secara percuma , yang mana kalau kat luar 1 teks emcee, kalau nak upah orang, mereka charge paling sikit, RM 30.
.
.
So, anda tak perlu nak pening kepala lagi.
.
.
Amacam, best kan?

17820957_1634836989867326_1410216383_n

3-REHEARSAL

=======================
.
.
Yang ketiga ni, ramai orang pandang remeh. Lepas dah siap teks emcee, buat rilex ja, tunggu hari majlis berlangsung.
.
.
Jangan-jangan!!! Anda perlu rehearsal. Berapa kali? Sebanyak yang mungkin sehingga anda yakin dan familiar dengan majlis.
.
.
Kenapa rehearsal? Untuk anda familiar dengan majlis.
.
.
Contohnya kadang-kadang ada kes emcee tersilap sebut nama program, tersalah sebut nama di jemputan, sebab apa? Sebab tak rehearsal.
.
.
Hatta saya sendiri, dah hampir 10 tahun mengacara, tetap rehearsal sebelum majlis.
.
.
Anda pernah dengarkan “Practices make perfest”…So?
.
.
BACA : Bagaimana Emcee Freelance Ini Jadikan Kerjaya Emcee Beliau Lebih Efektif Success Dan Meningkatkan Lagi Skills Beliau Sebagai Seorang Emcee Profesional
.
.

17792572_1634836893200669_1668459050_n

4-TEST MIKROFON

==========================
.
.
Yang paling bagus bila anda buat rehearsal, pastikan anda ada peluang untuk rehearsal di tempat majlis, dewan atau seumpamanya.
.
.
Untuk anda lebih familiar dengan tempat, untuk anda lebih feel suasana majlis nanati.
.
.
Alang-alang dah rehearsal kat dewan, terus guna microfon, test microfon, adjust sound mengikut suara anda.
.
.
Pastikan anda selesa dengan kedudukan microfon. Tidak terlalu tinggi tidak terlalu rendah, Tidak terlalu jauh, tidak terlalu dekat.
.
.

17793452_1634836936533998_1379043878_n

5-MAINTAIN ENERGETIK

===============================
.
.
Ingat, bila jadi emcee, semua orang akan pandang anda, semua orang akan dengar suara anda.
.
.
Anda perlu untuk maintain energetik sepanjang mengacarakan majlis.
.
.
Bila anda energetik, auranya terasa keseluruh audiens.
.
.
Anda tak perlu suruh audiens tepuk tangan, tapi mereka sendiri yang akan lakukan bila sampai masanya. Nampak kredibiliti anda sebagai emcee.
.
.
Wow hebat kan.
.
.
Pastikan anda cukup rehat, dan jaga pemakanan, jangan pulak masa tengah mengacara nak pergi tandas. Saya nasihatkan selagi mana majlis belum habis, walaupun dif jemputan tengah berucap, stay di tempat anda, jangan keuar.
.
.
Macam saya, saya selalu bawa strepsils @ air mineral size kecil @ seumpamanya kerana ditakuti tekak gatal secara tiba2. Suara pun kena energetik.
.
.
Banyak lagi petua-petua, teknik-teknik yang anda boleh lakukan untuk lebih Nampak kredibiliti semasa mengacara. Banyak saya share dalam Bengkel EmceePro.

.
[grwebform url=”https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=SH51Y&webforms_id=10601701″ css=”on” center=”off” center_margin=”200″/]

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments