Laman Rasmi Rizal Rashid

Communication Coach, author, international speaker
Ikuti Facebook SayaBaca Artikel

RIZAL RASHID

Jurulatih Komunikasi, International Speaker & Author

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan seorang jurulatih bertauliah daripada Perbadanan Sumber Manusia Berhad (PSMB) dan Badan Nasional Sertifikasi Profesi (BNSP) Indonesia.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

 

Beliau merupakan anak Malaysia pertama yang bermentorkan Juara Dunia Public Speaking 2014, Dananjaya J. Hettiarachci. Beliau bertalaqqi secara berdepan dan one to one untuk menyedut segala ilmu #WORLDCLASS untuk dikongsikan kepada seluruh rakyat Malaysia. Hasil dari berguru dengan ramai individu ternama dalam komunikasi serta pengalaman yang luas, beliau adunkan dan berjaya memformulasikan modul dan membina teknologi komunikasi berpengaruh pertama di Malaysia untuk sesiapa sahaja yang mahukan kejayaan. Beliau percaya, ‘success led by the power of communication’

 

Beliau merupakan founder dan pengasas bagi seminar komunikasi terbesar di Malaysia iaitu ‘Seminar Now Everyone Can Speak’ yang membariskan ramai speaker-speaker hebat seperti Datuk Aznil Hj Nawawi, Harith Iskander, Ustaz Don Daniyal dan ramai lagi.

Ikuti saya di media sosial:

NAK DAPATKAN TIPS KOMUNIKASI?

Dapatkan tips & perkongsian tentang komunikasi berpengaruh dari saya terus kepada anda. Isikan info berikut dengan lengkap.
KISAH SAYA (MY STORY)

Sebelum tahun 2001 saya berasa kemahiran komunikasi dan public speaking tiada kena mengena dengan saya. Pada masa itu juga saya rasakan, komunikasi dan public speaking hanya untuk lawyer, pensyarah, sales person dan seumpamanya. Masa tu saya yakin yang saya tak boleh bercakap depan orang ramai, masa tu saya sangat yakin bila saya bercakap orang takkan faham mesej saya dan masa tu juga saya yakin yang saya dilahirkan ‘Biasa Biasa’.

Namun ada satu perkara yang terjadi pada tahun 2001 yang membuatkan saya sedar bahawa kualiti kehidupan adalah bergantung pada kualiti komunikasi dan saya juga perhatikan, orang orang yang berjaya kebanyakkannya menguasai kemahiran public speaking..

Bermula daripada saat itulah pandangan tentang komunikasi dan public speaking telah berubah sama sekali.

Setelah melalui beberapa proses, pembacaan, pemerhatian dan berguru dengan mentor, saya semakin faham kenapa dulu saya berpandangan begitu, kenapa saya fikir begitu, kenapa saya rasa dan sering mendengar ketakutan ketakutan itu..

Dan KINI, saya sangat yakin bahawa setiap orang juga mempunyai potensi dalam apa juga bidang yang diceburi.

Antara formula yang saya gunakan semasa beberapa tahun dulu adalah FORMULA 3 ‘C’

Apa itu 3 “C”? ( C adalah awal huruf bagi Change )
Change Myself
Change My Friend
Change My Routine

SEKARANG, saya banyak berkongsi tentang kemahiran pengucapan awam dan komunikasi di seminar, bengkel, blog, facebook dan sebagainya. Dan ramai yang bertanya, KENAPA saya buat apa yang saya buat sekarang.

Jawapannya mudah..
”..Communication is Life, bila kita kuasai komunikasi kita akan kuasai kehidupan kita InshaAllah..Public Speaking is a tools untuk kita sampaikan mesej mesej yang baik kepada orang ramai..”

 

Artikel terkini

Nak buat bisnes? ini nasihat untuk anda

Nak buat bisnes? ini nasihat untuk anda

Selamat datang untuk yang baru ke blog Rizal Rashid dan selamat kembali yang sentiasa membaca dan menyokong saya di dalam blog ini. Hari ini saya nak berikan sedikit nasihat kepada yang nak buat bisnes. Semoga anda belajar sesuatu dari perkongsian artikel ini. Pesan...

read more
5 langkah Branding cara saya

5 langkah Branding cara saya

Hi, selamat kembali ke blog saya. Hari ini saya nak berkongsi tentang Branding. Bina branding macam poyo saja. Haha. V I P Emcee. Perasan betul. ( Anda akan dapat sesuatu mengenai membina personal branding selepas membaca artikel ini inshaAllah ) Ya itulah hakikatnya...

read more
4 Penyebab Sindrom ‘Asyik Aku Je!’

4 Penyebab Sindrom ‘Asyik Aku Je!’

Hi dan selamat kembali ke blog Rizal Rashid. Jangan lupa ikuti saya di Youtube untuk video-video tips komunikasi menarik. Hari ini saya nak berkongsi tentang sindrom 'asyik aku je kena buat'. Kenapa ini terjadi? “ Apasal aku ja kena buat itu ini.. boss tak suruh pun...

read more

SLOT BUAL BICARA ‘bicara inspirasi’

EPISOD 4 : BERSAMA TUAN KHAIRUL HAKIMIN MUHAMMAD (BAPA VIRAL KEBANGSAAN)

EPISOD 3 : BERSAMA MR KOKOM (YOUTUBER TERKENAL & USAHAWAN)

BUKU EXCLUSIVE RIZAL RASHID

[NEW VERSION] – “BUKU 123 TIPS KOMUNIKASI BERPENGARUH”

[ ANTARA KANDUNGAN ‘PREMIUM’ DI DALAM BUKU INI ]

  • AUDIENCE ATTENTION – didalam buku tips ini, ada dijelaskan beberapa kali antara tips dan TEKNIK yang boleh digunakan untuk ‘TANGKAP’ perhatian audiens anda ketika sesi presentation, product sharing, mahupun ketika ucapan.
  • TEKNIK JUMPA ‘ORANG BARU’ – bila kita jumpa orang pertama kali, kita akan KRIK KRIK.. biasakan? didalam buku ini, EXCLUSIVE untuk anda TEKNIK terbaik akan diDEDAHKAN! very ACTIONABLE tips!
  • UCAPAN ber’FORMAT’ – ini sangat PREMIUM tips di dalam buku ini, STEP untuk berucap secara IMPROMTU. Kalau tiba-tiba kena panggil, haa gunakan sahaja FORMAT ini! Insya Allah LANCAR!
  • STORYTELLING – ‘menjual dengan cara TAK menjual’ ialah apabila kita menggunkan POWERFULL storytelling. Dengan cerita yang TERSUSUN & kesan yang EFEKTIF, senang nak closed sale atau senang nak sentuh HATI manusia!

dan banyak lagi INPUT Teknik dan TIPS merangkumi TOPIK Komunikasi BERPENGARUH, komunikasi EFEKTIF, komunikasi PERNIAGAAN, komunikasi ‘INTERPERSONAL’ , MOTIVASI dalam komunikasi, komunikasi DUNIAWI, NASIHAT dalam komunikasi, komunikasi NON-HUMAN dan lain-lain..

VIDEO TIPS KOMUNIKASI

GALERI GAMBAR

Hubungi Saya

5 + 3 =