Kemahiran Berunding yang berkesan

Kemahiran Berunding

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

3 Feb 2023

Pada artikel yang lepas saya telah kongsikan kepada anda tentang kemahiran komunikasi bagi menyampaikan informasi dengan efektif dan efisien kepada orang lain. Bagi artikel kali ini pula, saya inginĀ kongsikan tentang skill ataupun kemahiran berunding yang berkesan.

Oleh itu, rundingan adalah proses perbincangan antara dua atau lebih pihak untuk mencapai kesepakatan atau persetujuan. Rundingan dapat digunakan dalam berbagai situasi, seperti dalam perniagaan, politik, atau urusan kerja seharian. Rundingan dapat dilakukan secara formal atau informal dan meliputi pelbagai topik, seperti kontrak, perjanjian kerjasama, atau perniagaan.

Pentingnya Kemahiran Berunding
sumber grafik : https://www.pexels.com/photo/men-in-suit-jackets-shaking-hands-8276364/

Seterusnya, kemahiran berunding sangat penting dalam berbagai situasi dan urusan. Kemahiran berunding dapat membantu untuk mencapai persetujuan, situasi menang-menang bagi semua pihak yang terlibat, meningkatkan hubungan antara pihak-pihak yang berunding, dan membantu untuk mengatasi perselisihan yang mungkin muncul. Kemahiran berunding juga penting dalam situasi yang memerlukan perbincangan atau perundingan yang kritikal seperti dalam perniagaan, politik, diplomasi, atau dalam keluarga. Kemahiran berunding yang baik dapat membuat pihak-pihak yang berunding merasa lebih puas dengan hasil akhir dan dapat mengurangkan kemungkinan masalah yang bakal timbul di kemudian hari.

Cara Meningkatkan Kemahiran Berunding

Ada beberapa cara untuk meningkatkan kemahiran berunding:

Belajar tentang teknik berunding: Mempelajari teknik berunding yang berbeza, seperti teknik rundingan, teknik memujuk, dan teknik membuat kompromi dapat membantu anda untuk meningkatkan kemampuan berunding.

Latihan. Untuk meningkatkan kemahiran, Latihan yang dibuat secara konsisten adalah sangat diperlukan. Anda boleh berlatih membuat rundingan secara berkumpulan dan meminta satu pihak untuk memberikan penilaian dan komen.

sumber grafik : https://www.eratuku.com/perundingan-dan-tawar-menawar-yang-berkesan/

Mendengar: Belajar untuk mendengar dengan baik dan memahami pandangan orang lain adalah kunci untuk berunding yang baik.

Berfikir secara kritis: Belajar untuk berfikir secara kritis dan menilai situasi dengan objektif dapat membantu anda untuk membuat keputusan yang baik semasa berunding.

Jaga emosi anda: Belajar untuk mengawal emosi anda dan menjaga kesabaran dapat membantu anda untuk berunding dengan lebih efektif.

Belajar dari kesalahan: Belajar dari kesalahan yang Anda lakukan saat berunding dan mencari cara untuk mengatasi masalah itu di masa hadapan.

Baca dan belajar dari orang lain: Membaca merupakan kunci kepada sesebuah kejayaan. Banyakkan membaca buku atau artikel tentang Teknik rundingan dan memujuk. Ini dapat memberikan input yang lebih berguna yang dapat diaplikasi ketika sesi rundingan.

Bagi saya kemahiran berunding ini sangat penting untuk kita amalkan terutamat ketika sesi jual beli dan perbincangan dapatkan sesuatu tender atuapun projek juga lebih baik jika disebarkan kepada seramai mungkin orang diluar sana.

Kejayaan bukan hanya milik kita sahaja tetapi juga milik semua orang di alam ini.

Semoga bermanfaat. Terima kasih.

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Peranan trainer dan Fasilitator

Peranan trainer dan Fasilitator

Trainer dan fasilitator adalah dua peranan penting dalam bidang Latihan ( training ), khususnya dalam adult learning....

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments