6 CARA BUAT ORANG SELESA BERCAKAP DENGAN ANDA

6 CARA BUAT ORANG SELESA BERCAKAP DENGAN ANDA

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

17 Oct 2023

Selamat kembali ke laman sesawang Rizal Rashid. Dalam penulisan kali ini, saya nak kongsi 6 cara mudah membuat orang rasa selesa bercakap dengan kita.

Berkomunikasi dengan orang lain adalah kemahiran penting dalam hidup kita. Namun, tidak semua orang merasa selesa ketika bercakap dengan orang lain. Untuk membantu memudahkan komunikasi dan membuat orang merasa selesa berbicara dengan anda, ada beberapa cara yang boleh anda amalkan. Di dalam artikel ini, saya akan kongsikan 6 cara untuk membuat orang merasa lebih selesa bercakap dengan anda.

1. Dengar Dengan Teliti

Satu cara untuk membuat orang merasa selesa bercakap dengan anda adalah dengan mendengar mereka dengan teliti. Apabila seseorang sedang bercakap, berikan sepenuh perhatian kepada mereka. Sebagai contoh, matikan telefon bimbit dan alihkan perhatian sepenuhnya kepada orang yang bercakap. Ini akan menunjukkan bahawa anda menghargai pendapat dan perasaan mereka.

2. Senyum Dan Tunjukkan Minat

Kredit Gambar dari : https://lifestyle.kompas.com/read/2018/04/06/170000920/senyum-mampu-cerminkan-karakter-seseorang?page=all

Senyuman adalah cara paling mudah untuk membuat orang merasa selesa bercakap dengan anda. Ketika anda melemparkan senyuman, ia mencipta suasana yang lebih mesra dan menggambarkan minat anda terhadap perbualan tersebut. Jangan lupa mengangguk dan memberi tanda-tanda yang menunjukkan bahawa anda betul-betul berada dalam situasi perbualan tersebut.

3. Jangan Kritik Atau Menghakimi

Anda mesti tidak suka jika kena kecaman ataupun di ‘Judge’ oleh orang sekeliling, betul ke betul sangat ?Ini yang menjadi antara punca orang merasa tidak selesa bercakap dengan orang lain kerana takut dikritik atau dihakimi. Untuk mengatasi ini, pastikan anda tidak mengeluarkan kritikan atau penilaian yang tidak perlu semasa sesuatu perbualan sedang berlaku. Biarkan orang bercakap dengan bebas tanpa takut untuk di ‘Judgje’ .

4. Bertanya Soalan Yang Berkualiti

Cara lain untuk membuat orang merasa selesa adalah dengan bertanya soalan yang berkualiti. Ini membantu membina perbualan yang lebih mendalam dan menunjukkan bahawa anda benar-benar berminat untuk bercakap atau berbual dengan mereka. Hindari soalan yang terlalu peribadi atau sensitif, kecuali jika anda tahu orang tersebut sudah selesa untuk membicarakannya.

5. mengHormati Ruang Peribadi

Semasa berbicara dengan seseorang, penting untuk menghormati ruang peribadi mereka. Jangan terlalu dekat atau mengganggu secara fizikal. Ini akan membantu mereka merasa lebih selesa dan menghormati batasan peribadi mereka.

6. Bersikap Sabar Dan Peka

Cara yang terakhir adalah bersikap sabar dan peka terhadap perasaan orang lain. Ini adalah kunci utama untuk membuat mereka merasa selesa bercakap dengan anda. Jangan tergesa-gesa atau menunjukkan macam rasa ‘malas’ untuk mendegar ketika mereka sedang bercakap. Sebaliknya, berikan sokongan dan pemahaman yang teliti kepada perbualan mereka.

Akhir kata, membuat orang merasa selesa bercakap dengan anda adalah langkah penting dalam membangunkan hubungan yang baik dengan orang lain. Dengan mendengar dengan teliti, senyum, tidak mengkritik, bertanya soalan berkualiti, menghormati ruang peribadi, dan bersikap sabar, anda boleh mencipta suasana perbualan yang mesra dan lahirnya komunikasi yang efektif. Dengan 6 cara ini, anda akan dapat menjalin hubungan yang lebih baik dan membuat orang berasa lebih selesa ketika bercakap dengan anda.

Semoga bermanfaat, jangan lupa kongsikan jika ianya bermanfaat ya !

Nak belajar ilmu komunikasi berpengaruh?

Ini kelas yang anda perlu hadir dan belajar. Saya nak kongsikan pelbagai teknologi skill dan strategi untuk upgrade komunikasi diri anda tak kira anda dalam apa bidang sekali pun.

Nak berjaya dalam komunikasi, anda perlu mahir dan lalui kelas yang akan buat anda rasa dan improve. Speak With Confidence akan bantu anda untuk tampil lebih berani dan menyakinkan.

Klik pada gambar untuk DAFTAR

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments