2 Soalan Power Seorang LEader

2 soalan power leader

Mengenai Penulis

Mohd Rizal Bin Abd Rashid merupakan Guru Komunikasi Berpengaruh Malaysia yang berpengalaman selama 20 tahun dalam bidang komunikasi berpengaruh.

Beliau mempunyai kepakaran dalam komunikasi berpengaruh dan telah mengendalikan banyak bengkel serta seminar serta melatih ribuan bisnes owner, usahawan dan professional dalam dan luar negara fokus kepada komunikasi berpengaruh dan body language.

}

15 Jun 2021

Selamat kembali ke blog Rizal Rashid. Dalam penulisan kali ini, saya nak kongsi tentang 2 soalan power seorang leader. Dalam ilmu Neuro –Linguistik Programming atau lebih dikenali NLP terdapat tongak atau rukun yang perlu dipatuhi oleh seseorang yang inginkan kejayaan.

Sebagai seorang leader yang inginkan kejayaan mungkin tertanya-tanya apakah tonggak tersebut?

Tonggak itu adalah Outcome Thinking iaitu sesuatu yang leader lakukan pastinya ada outcome atau hasil di hujungnya.

Mudah kata ianya merupakan tujuan akhir apakah yang seorang leader ingin capai.

Soalan 1

Jadi bila kita sebut tentang komunikasi ,soalan pertama sebagai seorang leader wajib bertanya pada pada diri apakah hasil yang mereka ingini apabila mereka bercakap atau berkomunikasi dengan team atau staff mereka?

Pasti jawapannya adalah sebagai seorang leader mahu mempengaruhi team atau staff mereka supaya staff atau team mereka dapat melaksanakan tugasan dengan bagus seperti mana yang mereka mahukan.

Menurut Carl I.Hovland menyatakan komunikasi ialah proses dimana seorang penutur memindahkan rangsangan untuk mengubah tingkah laku atau tindakan orang lain.

Sebab itulah soalan ini sangat penting  perlu ditanya supaya diakhir komunikasi itu leader akan menerima respon balas dari team atau staffnya.

Dan apabila kita sebut tentang respon,dari situlah kita boleh mengukur komunikasi kita sama ada berkesan ataupun tidak.

Saya yakin dan percaya ramai diantara leader mahu mempengaruhi team atau staff mereka.

Tapi malangnya mereka tidak tahu cara yang sebenar atau mungkin sebelum ini mereka hanya try & error sahaja.

soalan 2

Jadi soalan power yang kedua yang patut seorang leader bertanya kepada diri mereka adalah bagaimana aku sebagai seorang leader ingin mempengaruhi staff atau team aku atau bagaimanakah cara serta teknik yang paling ampuh yang boleh digunakan untuk mempengaruhi team dan staff aku?

Justeru, sebagai seorang leader perlulah mengamalkan 2B iaitu belajar dan berguru secara konsisten untuk dapatkan teknik-teknik untuk mempengaruhi team atau staff anda.

Dengan berguru dan amalkan ilmu yang disampaikannya insya Allah komunikasi kita akan lebih bagus dari semasa ke semasa.

Insya Allah dengan berguru juga anda akan jimat wang , masa dan tenaga anda daripada buang begitu sahaja dengan try & error sahaja.

Saya nak jemput anda hadir dan belajar di program saya ‘Power Of Influence‘ yang mana saya akan kongsikan teknik & skill bagaimana nak pengaruhi team staff dan orang lain. Anda akan belajar teknik untuk ‘hack’ minda audiens anda untuk buatkan mereka terpengaruh dengan anda.

Program ini akan diadakan secara online dengan harga tiket serendah RM17 sahaja untuk 100 orang terawal yang mendaftar.

Ini 3 modul exclusive yang bakal anda pelajari dalam program ini nanti.

[1] – The Philosophy Of Influence.

[2] – 4 Step Power Of Influence.

[3] – The Priming Method.

Info lanjut mengenai program ‘Power Of Influence’ ini anda boleh dapatkan disini –> KLIK SINI

Terima Kasih dan semoga anda belajar sesuatu yang bermanfaat dari artikel hari ini. Jumpa di artikel yang lain ya. Terima Kasih

Join Telegram saya untuk lebih banyak tips dan perkongsian tentang komunikasi berpengaruh. Tekan pada gambar.

Anda Mungkin Meminati Tajuk Tajuk Ini…

Apa Pendapat Anda Tentang Artikel Saya Ini? Berikan Komen Anda

0 Comments